zaterdag 10 november 2012

Mens en samenleving: Wat doen wij met onze wereld dat zovele jongeren er niet meer in willen leven?

Dit is een grafiek van zelfdoding per leeftijd.
Op deze grafiek is te zien dat er veel pieken zijn per leeftijd, zowel bij mannen als bij vrouwen.
Er is een piek bij mannen tussen de 20 - 29 jaar,  65 - 74 jaar en 84 - 85+.
Bij de vrouwen valt de piek tussen de 45 - 54 jaar en  65 - 79 jaar.
De mannen zijn vatbaarder voor zelfdoding dan de vrouwen.
Grafiek: leeftijdsspecifieke sterftecijfers voor suïcide
Grafiek van het Vlaamse Gewest, 2010
Grafiek met cijfers van zelfdoding





Een stukje van het artikel uit de standaard:

Mijn student had zijn studie succesvol beëindigd, was graag gezien, sociaal, actief in de jeugdbeweging én muzikant. Hij had alles wat je nodig hebt om iets uit je leven te maken. Toch stapte hij voor die trein.

Elke jongere die uit het leven stapt, is een aanklacht tegen ons, volwassenen, die hun een wereld nalaten waarin zij voor zichzelf geen toekomst zien. Die ze alles hebben afgenomen waardoor zij nog zin kunnen hebben in het leven. Of erger nog: die ze alles hebben afgenomen, waardoor zij nog zin hadden kunnen geven aan het leven. Alles wat hun de moed gaf om het op te nemen tegen een werkelijkheid die niet beantwoordt aan hun verwachtingen.

Daar geldt geen enkel excuus meer. Wij zouden als volwassenen een voorbeeld moeten zijn, laten zien hoe het kan, hoe je volwassen kunt zijn. Maar wat laten wij ze zien? Het kan niet mooi zijn. Duizenden jongeren weigeren om volwassen te worden, om te worden zoals wij.

Ieder van ons is verantwoordelijk voor de wanhoop van al die ouders die elke dag een lege stoel moeten zien, van alle jongeren die een vriend, een vriendin missen, van alle leraars die zich blijven afvragen wat zij hadden kunnen doen. Ieder van ons blijft verantwoordelijk voor elke jongere die weigert volwassen te worden. Daar zijn medicaties of therapieën niet meer genoeg.

Daar wordt het tijd dat wij als volwassenen onszelf in vraag stellen en dat wij ons afvragen waar wij mee bezig zijn. Wat doen wij met onze wereld? Hoeveel jongeren moeten wij nog verliezen, voordat we als Vlamingen echt wakker zullen liggen? Voordat we hun duidelijk hebben gemaakt dat zij het beter kunnen doen dan wij? Dat zij het beter zullen doen, zolang ze maar het vertrouwen houden om in zichzelf en bij elkaar het houvast te vinden dat nodig is om aan de toekomst, hun toekomst, vorm te geven.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=F33FBPJ6


Geen opmerkingen: