zaterdag 29 december 2012

Mens en samenleving: 50+ en afgeschreven



Werkloosheid bij ouderen

 “Ik sta bij het groot huisvuil: voor de maatschappij ben ik niks meer waard. Ik ben veroordeeld om tot mijn 65ste te doppen.” Freddy De Bosscher is een 59-jarige econoom. Sinds 2008 is hij werkloos. Na maar liefst 200 sollicitaties moet Freddy vaststellen dat bedrijven niet geïnteresseerd zijn in oudere kandidaten. Ook de 54-jarige Wiesje ervaart dat veel werkgevers struikelen over haar leeftijd: “In deze maatschappij moet alles jong, jong en piepjong zijn.” 
Di Rupo I spoort oudere werklozen aan om tot hun 58ste intensief naar werk te zoeken, in plaats van tot hun 55ste. Toch is het in ons land bijzonder moeilijk voor 50-plussers om opnieuw een job te vinden. Volgens arbeidsmarkexpert Jan Denys is onze loonpolitiek het grootste probleem: “Een 50-plusser is bij ons na een carrière van 20 à 30 jaar dubbel zo duur als een 30-jarige, maar presteert daarom niet dubbel zo veel.”
Het gros van onze oudere werklozen is laaggeschoold. In Duitsland speelt autofabrikant BMW daar handig op in: de autobouwer heeft er speciaal een fabriek voor uit de grond gestampt. Bij Barco in Kuurne proberen ze het met een aantal kleine ergonomische aanpassingen. "Door bijvoorbeeld karren in de hoogte verstelbaar te maken, wordt de rug minder belast", aldus HR-manager Yves Bryse.

De politiek veranderd alles, we moeten langer werken, we moeten meer belastingen betalen,... Ik vind het niet juist dat de mensen langer moeten werken, ze worden ouder en gaan meer fysieke problemen krijgen en toch moeten ze nog werken. Er zijn al veel dingen waardoor hun werkt verlicht kan worden maar toch is het lastig voor mensen van 60+. Het is niet verantwoordt op sommige werkplekken dat ze nog zolang moeten werken. Er zijn wel al een paar mogelijkheden zoals 4/5de werken en halftijds werken.

Geen opmerkingen: