zaterdag 29 december 2012

Mens en samenleving: het Rijnlands model


Het Rijnlands model

Het Rijnlands model is een systeem van de maatschappelijke ordening, vernoemd naar het kapitalisme met een menselijk gezicht, dat meestal gebruikt wordt als een alternatief voor het zogeheten Angelsaksisch model waarbij de ruimte aan de krachten van de vrije markt wordt gelaten en de overheid zich afzijdig houdt. Het wordt ook wel neoliberalisme genoemd, de moderne variant van het laissez - faire kapitalisme.
Er wordt veronderstelt dat de overheid zich actief bezighoudt met enkele maatschappelijke domeinen zoals milieu, ruimtelijke ordening, onderwijs en sociale vraagstukken. Er wordt zo over de sociale verzorgingsstaat gesproken. Het Rijnlands model legt de nadruk op het lange termijn denken in plaats van op het korte termijn denken. Het is belangrijk dat de regering eens naar de toekomst kijkt en niet naar het heden, zo moeten op lange termijn leren denken op vlak van winsten maken. De regering heeft ervoor gekozen om de straatverlichting op de snelwegen te doven 's nachts om te besparen maar ik vind dit heel gevaarlijk omdat je minder ziet als het al donker is en dan zijn er geen lichten. De wegmarkeringen zie je maar juist voor de auto door middel van de eigen lichten, waar de weg draait of afbuigt kan je maar zien op het laatste moment. Ze zouden beter op andere dingen besparen dan met de mensen hun veiligheid spelen. Er is nog zo'n voorbeeld, in oktober hebben ze de water aansluitingen van alle huizen in onze straat vernieuwd en in maart gaan ze de hoofdleiding vernieuwen, dus gaan ze opnieuw de straat open leggen om er in te werken. Ze hadden de beide werken beter in één gestoken zodat ze geen 2 maal dezelfde straat moeten open. Zo besparen ze veel werk en geld. 
Het Rijnlands model staat voor een goede samenwerking tussen de overheid, werkgever en de werknemer en dit is zeer belangrijk omdat iedereen elkaar moet begrijpen en naar elkaar kan luisteren. Dat is ook een probleem want de regering stelt iets op en de werkgever geeft het door aan de werknemer en die moet alles oplossen.

Geen opmerkingen: