zondag 13 januari 2013

Natuur: Duurzaam leven

Artikel: Een duurzaam leven, maakt ons leven rijker.

Dertig jaar geleden was de aandacht voor het milieu iets voor wereldvreemde, geitenwollensokken jongens en meisjes.Vandaag koesteren partijen, vakbonden en zelfs werkgevers het woordje groen al hun programma's en acties. Dat is een vraag dat ze stellen aan Peter en Vicky, zij hebben een boek geschreven over de noodzaak van maatschappelijke verandering.
De oorzaak voor de aandacht is eenvoudig, in de jaren '80 werd de mondiale ecologische voetafdruk voor het eerst overschreden, vandaag zitten we met 30 - 40% overschrijdingen. 
De gevolgen daarvan zijn zichtbare problemen geworden en geen toekomstprojecties meer, de klimaatwijzigingen zijn daarvan een zeer duidelijk voorbeeld, sommigen in de wereld hebben een te kort aan water en voedsel, terwijl de biodiversiteit extreem snel achteruit gaat.
Ze zeggen dat we de problemen niet langer kunnen ontkennen, dat we er moeten mee omgaan, maar ik vind dat we daar niet mee moeten kunnen omgaan maar er iets aan moeten doe nu!
En niet wachten op de regeringen en de top 20.
Maar toch met alle aandacht voor het milieu, het gaat steeds verder de verkeerde richting uitgaan.
De aandacht is te vergelijken met achteruitstappen in een trein terwijl hij sneller vooruitraast, voor duurzame ontwikkeling.
Het boek is genoemd "Terra Reversa" dat betekend " omgekeerde aarde", daar hebben ze een heel toepasselijke naam genomen. 
Ze willen er mee aangeven dat het overleven van de aarde en zijn bewoners een geleidelijke maar radicale omkering van het huidige wereldsysteem noodzakelijk is.
Stapsgewijs veranderen volstaat niet meer, er moeten grote acties komen.
Rechtvaardige duurzaamheid is een cruciaal begrip omdat het aangeeft waartoe de transitie moet leiden, volgens Tom is het ook een reactie op het begrip duurzame ontwikkeling.
Duurzame productie is ongetwijfeld heel belangrijk maar het kan slechts een onderdeel zijn van een veel groter verhaal, en als dat ontbreekt krijg je enkel een variant op het huidige economische groeimodel.
We moeten over de duurzame consumptie spreken, dan staat het bestaande bestel fundamenteel in vraag.
De kern van het nieuwe begrip is wel de combinatie van ecologische duurzaamheid met sociale rechtvaardigheid.
Ik vind dat Tom gelijk heeft en het huidige model in vraag gesteld moet worden.
Er zijn zoveel acties voor het klimaat maar er veranderd niet zoveel.
Vicky vertelt ons de strategie van de 4 E's:
1 Enable: is het mogelijk maken, de overheid moet ervoor zorgen dat mensen kunnen kiezen voor de meeste duurzame optie zonder hierbij negatieve ervaringen.
2 Ecourage: is het aanmoedigen, mensen die voor een duurzame optie kiezen moeten hiervoor beloond worden en degene die er niet voor kiezen zouden financieel gestraft moeten worden.
3 Exemplify: dit gaat over de overheid en de grote organisaties die het goede voorbeeld moeten geven.
4 Engage: is het stimuleren en ondersteunen van duurzame keuzes en duurzaam handelen.

Ik vind dat deze E's vooral naar de politiek draait, zij moeten duurzame opties voorstellen zodat de mensen de duurzame opties leert kennen.
Als we de 4 E's allemaal hanteren kunnen we tot een duurzame wereld komen, die goed is voor het milieu.

Geen opmerkingen: