zondag 13 januari 2013

Natuur: Hoe groen ben je zelf?


Het artikel: Hoe groen ben je zelf?

De dag van vandaag zijn de mensen alleen maar bezig met duurzaamheid, hieronder vallen voeding, auto's, elektriciteit, verbruik,... , alles moet zo "groen" mogelijk worden.
Het  is een thema dat dagelijks gebruikt wordt in de media, maar er wordt niet genoeg moeite gedaan.
Als de mensen echt duurzame veranderingen willen dan zullen ze meer moeten doen dan een paar zonnepanelen te installeren op hun dak, en wat zuiniger worden op alles en wat meer met de fiets of te voet naar het werk gaan dan de auto te nemen.

We moeten een omschakeling hebben waarbij culturen, structuren en praktijken moeten veranderen.
De economie moet evolueren zodanig dat het een impact op het milieu heeft.

De 4 belangrijkste zijn mobiliteit, wonen, voeding en toerisme.

We zijn in een fase waar veranderingen in een stroomversnelling gebeuren zoals mobiliteit, er zijn acties om meer de fiets of het openbaar vervoer te gebruiken in plaats van altijd de wagen te nemen, want alles wordt alsmaar duurder en duurder en slechter en slechter voor het milieu.

Er blijft nog heel veel werk aan de winkel en vooral op het vlak van voeding en toerisme, want daar is er nog niet veel verandering in gebeurd, ook al is het niet gemakkelijk.

Bij mobiliteit, wonen en verbouwen is alles gemakkelijker om resultaten te halen: isoleren, elektrische wagens, zonnepanelen, recyclage van materialen,...

Bij voeding is dit niet zo makkelijk.
Mesen kunnen minder vlees eten of andere dingen eten maar voedingsgewoonte zitten veel dieper verankerd in gedrag, routines zijn heel moeilijk af te  leren. 
Voedingsgewoonte is iets heel intens, my body is my bussines; voeding is ook liefde, zoals je iets voor een zieke persoon klaarmaakt en die persoon eet dat graag, dan zal die persoon zich even een stuk beter/gelukkiger voelen.
Voedingsgewoonte hangen ook soms samen met onze cultuur, zoals bij de moslims geen varkensvlees mag gegeten worden omdat het en onrein dier is.
Als je deze gewoonten, het voedsel, een tijdje niet meer gaat eten ga je deze heel hard missen.
Op een vlak is onze voeding al sterk veranderd, het grootste voorbeeld hiervan is dat je overal al veel vegetarische en bio producten kan kopen of bestellen op restaurant. 

Geen opmerkingen: